Blog Medicina Pura

Quality Life Starts Here

Exista un al doilea creier?

 

Un reputat cercetator in domeniu, Michael Gershon sustine ca mai avem un creier si anume sistemul digestiv.  Este un alt centru independent de activitatea neuronala integrativa.

Chiar daca sistemul digestiv a fost neglijat, incet, incet isi face loc si intra in lumea cercetarii medicale. Acesta ne leaga in cel mai primitiv mod de lumea din jur, prin urmare nu trebuie neglijat.sistemul digestiv

Boala si sanatatea depind intr-o mare masura de el, iar viitorul va aduce informatii si mai surprinzatoare in aceasta privinta.

Sistemul digestiv

 

Sistemul digestiv se bazeaza pe “instincte intestinale”, printre multe alte aspecte ale mintii. Atunci cand esti stresat simti o rasucire a propriilor intestine.

Sistemul digestiv trimite semnale creierului, atunci cand esti trist, nelinistit, stresat, poate chiar influenta capacitatea de invatare si de luare a deciziilor . El produce mai mult de 40 de neurotransmițători, inclusiv serotonina, la fel de multi ca cei din creier.

“Sistemul nervos de fapt, a inceput in intestin”, spune Emeran Mayer, director al Centrului UCLA pentru Științe Neuro-viscerale si de sanatate femei, precum si de la Centrul UCLA pentru Neurobiologie de stres.

” Dar exista inca foarte putine Neurologii care inteleg complexitatea acestui sistem nervos enteric si legaturile sale la creier.”

90-95% dintre fibrele nervului  transmit vag semnale de la sistemul digestiv la creier, si nu invers, punand sub semnul  intrebarii afirmatia pe care am invatat-o in scoala  “ creierul controleaza toate celelalte organe ale corpului”.

carenta de vitamineSistemul digestiv pare sa recunoasca alimentele pe care le primeste si decide cum le prelucreaza. Elibereaza controlat enzimele necesare descompunerii substantelor organice complexe, absoarbe proteinele, glucidele, lipidele, apa si mineralele, in functie de nevoile organismului, si se ocupa de problema reziduurilor.

Ulterior sistemul digestiv trimite semnale  care ne transmit daca lucrurile stau bine sau rau. Astfel noi stim cand nu ne face bine alimentul  X, sau ca trebuie sa mestecam mai bine mancarea , etc. Asta daca putem sa descifram aceste mesaje, care uneori nu sunt asa usor de descifrat.

Cercetarile recente ne arata ca, maladii ca autismul, boala Parkinson si osteoporoza dau semne timpurii la nivelul intestinului; ca ar exista o legatura intre sindromul intestinului iritabil si anumite afectiuni psihice. (anxietate, tulburari de somn, senzatia de oboseala, probleme de memorie).

Prin urmare trebuie sa avem mai multa grija asupra sistemului digestiv si asupra semnalelor e care acesta ni le transmite.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *